گزارش اختصاصی یزدفردا  از بازتاب گسترده وضعیت نا مناسب قنات زارچ در رسانه ها

زارچ -کریمی خبرنگاریزدفردا :در اوایل مرداد ماه سالجاری بار دیگر شاهد بازتاب گسترده مساله قنات سه هزارساله زارچ در رسانه ها وسایت های خبری  بودیم.

آنچه که در این میان مورد توجه سایت های خبری ونشریانت وروزنامه ها قرار گرفته بود اذعان به عدم توجه مسئولین کشوری در مورد این مساله بود.

دبير جمعيت دوست‌داران ميراث فرهنگي يادگار يزد در گفت‌وگو با (ايسنا)، با بيان اين مطلب ادامه داد:در چند سال اخير، به‌دليل سهل‌انگاري نهادهاي مربوط از جمله سازمان اوقاف وامور خيريه، مركز بهداشت و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، فاضلاب اين بيمارستان به چاه قنات يزد مي‌ريزد. اكنون اين قضيه ازسوي سازمان‌هاي حفاظت از محيط زيست و ميراث فرهنگي و گردشگري درحال پي‌گيري است. (ایسنا 1/5/87)

سایت روزنامه کارگزاران نیز در تاریخ 2/5/87 در خبری تحت عنوان(فاضلاب بیمارستان در طولانی‌ترین قنات جهان
نوشت: متاسفانه خبر اتصال فاضلاب بیمارستان به قنات «زارچ» یزد صحت دارد. با توجه به اقدام‌های متعددی كه در این حوزه انجام شده، متاسفانه هنوز نتیجه‌ای حاصل نشده است.

سمسار یزدی، مدیركل مركز بین‌المللی قنات و سازه‌های تاریخی آب با اعلام این موضوع درخصوص وضعیت این قنات گفت: این قنات كه قدیمی‌ترین و طولانی‌ترین قنات دنیاست، سال‌هاست درمعرض آلودگی قرار دارد. سه‌ماه پیش در بازدید از پایاب‌های قنات بوی تعفن شدیدی به مشام می‌رسید.

وی با اشاره به اهمیت این قنات گفت: محیط‌زیست تاكنون بارها اخطار داده است، حتی پرونده در سطح دادگاه مطرح شده است، اما متاسفانه هنوز هیچ تصمیمی اتخاذ نشده است.

روزنامه اعتماد ملی نیز در شماره 699 -2/5/87 (صفحه13)به نقل از حدادی(دبيرجمعيت دوستداران ميراث فرهنگي يادگار يزد )نوشت: از سال 1375 پيگيري اين قضيه آغاز شده است، ولي هنوز به جايي نرسيده اند و بعد از پلمپب كردن قنات براي
جلوگيري از بازديد گردشگران، حساسيت در اين موضوع زياد شده است. به همين دليل،تشكل هاي دوستدار ميراث فرهنگي درحال پيگيري بيشتر اين قضيه هستند.

وجود سرنگ‌هاي آلوده در قنات زارچ باعث شده كارگران نتوانند عمليات لايروبي قنات را به پايان برسانند و اين اتفاق صدمه بيشتري به بدنه آن وارد مي‌كند.

با توجه به اين‌كه از آب قنات يزد براي آبياري زمين‌هاي كشاورزي و باغ‌هاي منطقه استفاده مي‌شود كارشناسان معتقدند براي جلوگيري از شيوع بيماري‌هاي انگلي و روده‌اي و حفظ سلامتي مردم بايد هرچه زودتر براي رفع اين مشكل چاره‌اي
انديشيد.

روزنامه سرمایه تاریخ  13  مرداد 87  شماره 798  اینکونه نوشت :فاضلاب بیمارستان به قنات سه هزار ساله «زارچ» می ریزد سرمایه :«کانال فاضلاب یکی از بیمارستان های موقوفه شهر یزد به قنات سه هزار ساله «زارچ» می ریزد. در شرایطی که در ایران قنات چهار هزارساله زارچ را در یزد مبدل به فاضلاب بیمارستان گودرز و مامن انواع کثافات و منبع انتشار انواع بیماری ها در جامعه می کنیم، در امارات قنات القصبه به جلوه گاه زیبایی ها و منبع درآمد ملی برای کشورشان مبدل شده است. قنات القصبه دوبی بی تردید قدمت و حتی کارایی برخی قنات های با ارزش کشور ما در شهرهایی چون یزد، کرمان و خراسان را ندارد.قنات زارچ در استان یزد از معدود قنات های جاری کشور است.اعظم ابراهیمی کارشناس و مسوول واحد حقوقی اداره محیط زیست یزد نیز می گوید: «پس از طرح این مساله در دادگاه، بیمارستان به پرداخت جزای نقدی و مجازات تبعی محکوم شد.پس از حذف مجازات تبعی بیمارستان جزای نقدی را پرداخت کرد و مقرر شد طی مهلت قانونی این مشکل را نیز رفع کند.»به گفته ابراهیمی با وجود پایان مهلت قانونی فاضلاب بیمارستان همچنان داخل قنات زارچ تخلیه می شود.

 
 میراث خبر با تیتر های طولاني ترين قنات ايران در فهرست جاودانه ها در تاریخ     ۸۴/۱۰/۵،طولاني ترين قنات ايران يادگار زرتشتيان در تاریخ۱۳۸۴/۹/۱ ،سرنگ هاي آلوده، كارگران قنات زارچ را فراري داد در تاریخ ۱۳۸۴/۸/۱۱ ،سرگردانی قنات زارچ از ضد و نقیض گویی های بسیار در تاریخ ۱۳۸۴/۸/۱ ، فاضلاب بیمارستان، قنات زارچ را با خود برد درتاریخ ۱۳۸۴/۷/۲۴ وتخليه فاضلاب بيمارستان گودرز در قنات زارچ   درتاریخ ۱۳۸۴/۷/۲۰   ،قناتزارچ بدون تامين اعتبار لايروبي مي‌شود درتاریخ۱۳۸۴/۷/۲۰ ،  ديواره هاي قنات زارچ فرو مي ريزددر تاریخ ۱۳۸۴/۵/۲۴ ،طولاني ترين قنات ايران يادگار زرتشتيان در تاریخ ۱۳۸۴/۴/۲۸  ، خبر مرگ قنات يك هزار ساله زارچ را اعلام كنيد در تاریخ   ۱۳۸۴/۱/۲۹ ،  روزنامه قدس مورخ چهارشنبه 2مرداد ماه 1387با تیتر  فاجعه اي كه در حال وقوع است؛ فاضلاب بيمارستان يزد به قديمي ترين قنات دنيا مي ريزد،روزنامه دنیای اقتصاد مورخه چهارشنبه 2 مرداد 1387 نوشت :فاضلاب بيمارستاني در قنات سه هزار ساله «زارچ» كانال فاضلاب يكي از بيمارستان‌هاي موقوفه شهر يزد به قنات‌ سه‌هزار ساله «زارچ» مي‌ريزد ،خبرگزاری فارس در تاریخ   17/04/87 با تیتر   به دليل ورود آب‌هاي آلوده قنات 3000 ساله «زارچ» در معرض تخريب است
ناله های این قنات پیر را فریاد زدند

گفتنی است : قنات زارچ طولاني ترين و يكي از كهن ترين قنات هاي كشورمان به شمار مي رود كه سابقه اي بيش از 3000 سال دارد يكي از ويژگي هاي قنات زارچ مقطع مربعي آنها است كه پيشينه حفر آن به زمان زرتشتيان بر مي گردد.

در مجموع طول كوره اين قنات بيش از 71 كيلومتر بوده و تعداد چاه هاي آن 2115 حلقه شمارش شده است. عمق مادر چاه آن به 85 متر مي رسد و آبدهي آن 10 ليتر در ثانيه گزارش مي شود كه در مقايسه با آبدهي سال هاي دور كه معادل 150 ليتر در ثانيه ذكر شده، رقم قابل توجهي به شمار نمي رود.علت اين امر افت شديد سطح آب هاي زير زميني منطقه براثر استفاده بيش از حد و نامناسب از آنهاست.

از ويژگي هاي ديگر قنات زارچ مي توان به مربعي بودن مقطع چاه هاي آن در مقايسه با همتايان ديگر كه مقطعي بيضوي و يا دايره وار دارند، اشاره كردكه پيشينه حفر چنين چاه هايي به زمان زرتشتيان بر مي گردد.
مظهر اين قنات در شهر زارچ استان يزد واقع شده و داراي سه شاخه يا تونل زير زميني جدا از هم است كه تونل هاي آن:«شيرين»،« شور» و« ابراهيم خويدكي» نام دارد.
از آب قنات زارچ 800 خانوار كشاورزي استفاده مي كنند و حدود 25 هكتار سطح زير كشت باغي از جمله باغات انار، انگور، انجير، سيب، پسته و هلو به همراه 400 هكتار سطح كشت زراعي تحت پوشش اين قنات قرار دارد.
 
در شرايطي که ما در ايران قنات چهار هزارساله زارچ را در يزد که هنوز شاخه هايي از آن فعال بوده، مبدل به فاضلاب بيمارستان گودرز مي کنيم و اين ميراث اجدادي را مامن انواع کثافات و منبع انتشار انواع بيماري ها در جامعه مي‌کنيم، در کشور کوچک همسايه يعني در امارات، قنات القصبه به جلوه گاه زيبابي ها و منبع درآمد ملي براي کشور مبدل شده است.

 در اطلاعيه اي که اين مرکز گردشگري در دبي منتشر کرده آورده است:« به قنات القصبه دبي بياييد و انواعي از بهترين و عالي ترين چاي ها را از سراسر جهان بچشيد. از چاي سياه تا سبز از شرق تا غرب ما انواع گوناگوني از چاي هاي جهان را براي شما، خانواده و دوستان شما دراين مکان ارائه خواهيم کرد.


یزدفردا

 

 

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا